12/19/09

Asyraf 2 bulan









Cerita pasal budak ni... Asyraf dah 2 bulan .. dan seperti biasa ada check up bulanan.. sebelum tu, cerita pasal hasil spesimen urine dan darah yang dihantar sebulan lepas.. 15/12/2009 kami ada appointment ngan Pakar.. Dr. kata, jaundice Asyraf dah takde.. Ujian darah pun okay.. Tapi urine je ade infection sket.. Ada beberapa faktor yg memungkinkan hasil urine test.. Samada cara pengambilan urine (yang Yan buat) tak betul or mungkin Asyraf ada penyakit yang berkaitan..

So, untuk memastikan lagi result urine test, urine Asyraf perlu diambil lagi... tapi kali ni bukan Yan yang buat.. Tapi nurse yang akan buat.. Takpelah.. tak kisahlah kene datang lagi keesokan harinya..just untuk ambil urine Asyraf. Resultnya, akan dimaklumkan 2 minggu lagi.

Cerita pasal perkembangan Asyraf, berat terkini 4.7kg. Dan dah kene cucuk lagi. Asyraf tak berapa suka minum susu formula.. Yan dah try bagi FM, kengkadang die okay je minum, kengkadang die tak mau langsung lebih-lebih lagi bila Yan ada. Emmm prob gak ni... So, Yan dah mula pam dan buat bekalan PSI untuk Asyraf.. Dalam satu sesi, Yan tak dapat banyak.. paling banyak pun 4oz. Kenapa tak banyak?
Melalui pembacaan daripada laman bloggers lain, (yang mengamalkan susu ibu) memang susah nak dapat banyak time berpantang / cuti 60 hari ni.. Pasal baby selalu ada ngan kita (die menyusu secara langsung) Kalau dah keje nanti, kite kene pam ikut masa selalu kite bf die kat rumah (masa cuti). Tul tak kawan-kawan? Apepun kene tengok gak kebenarannya nanti...

Okay, selain drpd tu, Asyraf sangat kuat menangis.. mengada lebih ni... Asyraf juga telah menemani mama ke Jakel, Gulati's, Habib Jewel, Jusco, McD dan Melaka.. Asyraf sgt pendiam apabila telah puas menyusu.. tetapi apabila Asyraf lapar atau mengantuk, jgn harapla die nak duduk dlm stroller..
p/s : Bila hasil pam tak begitu memberangsangkan (hanya dapat 1-1.5 oz), Yan campurkan susu tu ngan susu formula Ammar... Hahaha.. die tak perasan pun..

3 comments:

fuadnis said...

bunyi nakal je bila ko kata ko campur susu badan dgn susu ammar..hik..hik..

gee ryder said...

alahai dh bsr la..kejap jer..comel!

YAN said...

Nis,
Hahaha... pastu aku asyik tanya je kat die best tak susu tu? Nak simpan sikit sgt...

Kak Gee,
Kalau bole nak die terus bole jalan