2/6/09

apakah....

Lama dah tak update... Hari ni baru ade kesempatan update tanpa gangguan... Sebenarnya minggu lepas 1 minggu Yan kene wat keje-keje urgent... Pastu minggu ni kene g site pulak.... selalu yan sempat tengok blog orang je...Bila Yan busy, tersangat lah busy... sebab semua nak siap cepat...tapi tak ble cincai pulak... Hari ni dah okay sket... minggu ni adalah minggu yang sukar ... Yan banyak bengang... bengang dengan pengurusan orang atasan.. sampai Yan dah rasa tak nak keje lagi.... Yan tak gembira dengan suasana kerja sekarang... rasa tak puas hati melebihi rasa puas... Hanya kesalahan kite yang nampak jelas... Kebaikan? langsung tak dikenang... Namun Yan bukan seorang yang nak dipuji dan dihargai .... tapi, cukuplah sekadar memahami... Memahami kesusahan orang bawahan macam Yan ni.. inilah kalau bos tu, tetiba jadik orang no.1 ... Yan bukan nak merungut tapi sekadar meluahkan pendapat ... Yan dah keje dengan macam-macam jenis BOS... ade yang jadik bos berdasarkan pengalamannya... Ade yang jadik bos terus lepas keluar universiti... banyak beza nya... sangat ketara dan kadang kala menjengkelkan... ini apa yang Yan rasa... Yan tak tau apa orang lain rasa.. Bos yang jadik bos berdasarkan pengalaman.. Senang cerita suatu masa dahulu die bermula daripada keluar pusat pengajian, jadik staff kemudian meningkatkan prestasi dan akhirnya manjadi BOS... Bos jenis ini lebih memahami... Kerana die pernah mengalami apa yang kite alami... lebih tenang dalam menghadapi sebarang situasi, lebih menghayati kerja mereka dan banyak lagi yang LEBIH MENYENANGKAN.... Tetapi tidak semua... Ada juga BOS yang terus jadik bos tu, faham... sebab mereka ade motivasi, kesedaran dalam diri masing-masing... Yan dah jumpa BOS yang berpengalaman tetapi tak memahami, Bos yang berpengalaman dan memahami (i like....) , bos yg fresh dan tak memahami... (ikut darah muda...) bos yang fresh tapi ade social skill...( i like ...)
Apa yang Yan dapat fahami setelah 7 tahun berkerja ?
1) Cara bergaul
2) Cara nak mintak tolong kat orang lain / bahagian lain / unit lain
3) Cara berfikir positif
okay... lepas geram aku...

2 comments:

b a r | n e said...

rasa tak puas ati tu standard la yan, aku pun kat sini kekadang rasa tension gak. keje penat² yg kaya org atas, huhu..

yayan said...

tak puas hati aku selalunye bertempat gak... sapela ble tahan kalau orang tu suruh kite wat kerje perfecto tapi die, macam ... tutttttttttttttttttttttt....