9/3/09

Cuba Masak..











Malu sebenarnya nak mengaku.. tapi ngaku gaklah.. percaya tak, dah 4 tahun hidup berkeluarga, Yan belum pernah menyediakan Juadah Raya sendiri? Selama ni dok mengharap kat Mama untuk masak dan Yan tolong-tolong je... Dan tahun ini, sudah tiba masa untuk membuat anjakan paradigma (ceh yoyooo jer..) Jadi, percubaan pertama adalah Rendang Ayam Minang.. Ha.. Resepinya Yan amik dari blog Ummizaihadi.. Alhamdulillah.. Mr. Hubby suka.. (mangsa pertama) Yan gamble je.. 2 jam siap masak rendang dan rebus n. himpit ... Lemang ngan kuih tepung pelita tu Mr. Hubby beli kat PaRam.. Thanks to Ummi..

Nampaknya tahun ni Yan tak datang rumah Mama dan Mentua dengan kek buah sahaja.. tetapi ada rendang dan n. himpit..

* Lepas ni nak cuba masak kuah kacang dan daging dendeng

6 comments:

fuadnis said...

ala yan..samalah kita..mcm mana nk masak kat umah sdiri..tiap kali sblm raya aku mmg dah terpacak kt umah mak aku..biar tuan umah jela yg masak.hehe..

tapi bezanya ko br belaja,aku dah lama reti masak rendang..he..he..

YAN said...

Erk pembetulan Cikgu Anis... Bukan baru belajar... belajar dah lama dah ... baru nak praktik BUAT SENDIRI...

.tunfrida. said...

waahh...best! best!
all-time feveret tu rendang tu... tak raya pun selalu buat bila teringin.

YAN said...

Nasib baik best Normi... Aku tapau untuk MaPa aku sekali, tanya komen diorg, diorg pun kata okay.. Ko lain la.. dah tahap sifu..

b a r | n e said...

yeah..sama la, belum jadik master chef lagi utk juadah raya ni, setakat jadi co-pilot tu biasa dah, huhu.

sampai ke tekak aku rasanya ni, hehe..

YAN said...

Betul tu Barine .. selama ni dok tolong kacau jer.. Kali ni tekad wat sendiri.. Lebih2 lagi dengan keadaan Mama aku tu.. Sudah tiba masanya...