9/8/09

Kawan baru...

Memeperkenalkan kepada semua.. Kawan baru Yan.. Yang selalu menemani Yan selepas waktu sahur.. Sebenarnya kami baru je berkenalan.. Dalam bulan puasa ni gak.. Thanks pada Kak Shely.. Kalau Kak Shely tak kenalkan Yan pada 'kawan baru' ni, mesti Yan belum dapat melunaskan hajat hobi Yan..
Mesin jahit portable SINGER jenis featherweight II ni adalah kepunyaan Kak Shely. Telah lama dibeli tapi tidak digunakan lagi.. Memandangkan adik bongsunya ni sibuk nak belajar menjahit, jadi dipinjamkanlah mesin ini kepada Yan... Begitu juga peralatan menjahit yang lain-lain... Kenapa Kak Shely ada semua barang ini, tapi tidak menggunakannya?
Kak Shely merupakan seorang guru ERT.. Ala... cikgu masak-masak dan jahit-jahit tu.. Tapi, hampeh kan? Ilmu yg ada tidak dipraktikkan.. Yan ni yang terhegeh-hegeh nak buat macam-macam.. Nak masak la, nak menjahit la.. Tapi Yan tak belajar pun.. Maksud Yan, dengan lebih mendalam perkara-perkara tu.. Dengan ilmu yang ada, Yan tekad nak buat sendiri.. Kalau tak cuba, tak tau kita boleh atau tidakkan?
Sorry to say, dah 2 cikgu ERT dalam keluarga Yan, diorg ni pemalas lipas. Malas masak malas jahit baju sendiri walaupun ada ilmunya.. Tapi kalau suruh bagi komen... Wow ... terhebat... Sehingga sakit hati mendengarnya.. Dalam keburukan tu, ade baik nya pulak.. bole buat reference.. tentang jenis-jenis kain, cara penjagaan, jenis-jenis bahan masakan... Kalau suruh buat? dalam 10, 1 je kot... Ampun kakak ku...

3 comments:

.tunfrida. said...

hahaa gitu ceritanya...
biasala yan, cikgu-cikgu ni yg malas nak praktik ilmu tu pasal dah penat mengajar gaknya.

blum kira yg ngajar ert, tapi rumah sendiri tunggang langgang tak berkemas... ada juga.

aku pun meminjam mesin jahit kak ipar. dah intai nak beli sendiri punya rambg mata tgk mcm2 model singer tu. yg diwariskan oleh my mum pulak bukan portable...

YAN said...

aku bernasib baik je.. Kakak tak guna mesin die tu.. kalau tengok harganya lebih 1ribu.. adoi.. tapikan Normi, lagi best kalau mesin jahit tu bole wat jahit tepi.. takdela kite kene g antor kat kedai... pastu tunggu siap pulak.. emm.. mahalla mesin2 jahit ni...

.tunfrida. said...

tu la, setakat ni, mesin kecik2 takde plak yang combo gitu eik?

sementelah kau boleh pinjam-pakai mesin jahit kak shelly tu yan, ko tinggal kuar duit beli mesin jahit tepi jelah...
SINGER punya baru rm1.3k...