9/8/09

Hasil hobi 1


Kalau terbaca entry hobi baru Yan, Yan ada cerita nak cuba jahit jubah kan? Okay, hasilnya Yan dah berjaya buat 1 jubah.. Kalau tengok bentuknya, dah jadila seperti yang Yan nak.. Tapi kalau tahap kekemasan jahitan, Yan belum okay lagi... Perlu lebih latihan.. Jubah tu memang buat takde cutting.. Yan ikut jubah siap yang ada.. Jadi, bolela Yan pakai masa pregnant ni... dan lagi, Yan cadang nak tambah jahitan manik pada depan baju dan hujung lengan.. Okay ke kawan-kawan?
Sebagai memulakan sesi belajar ikut buku seni jahitan yang Yan beli tu, Yan cuba buat baju kedah... Untuk dipakai lepas bersalin nanti.. Emm.. dah siap jahit tepi, tinggal nak cantum je.. Dan lagi, baru cuba buat baju je.. Kain belum lagi..
* mencabar betul nak potong kain selain kain cotton.. Kain cotton viscose tu pun tak kurang degilnya.. Sabar je la..

4 comments:

.tunfrida. said...

seronoknyaaaaaaaaaaa yan!
gatai tangan jugak ni, tp kena isi masa dgn belajar buat pola dulu.

YAN said...

Emm... Normi, aku pun wat pola dulu untuk jubah tu.. Lg satu., kalau kain lembut, sentiasa kene standby iron.. kalau idak, mau ke laut ukuran dan jahitannya tu...

.tunfrida. said...

kain lembut memang mencabar. 'heret benget' la jadinya kalau tgn tak steady.

antara lain kaedahnya, alas permukaan kita bentang kain yg nak dpotong tu dengan kain cotton contohnya, jangan bentang kain atas lantai atau permukaan meja yang licin juga.

sebab tu kalau pi tempah baju kain2 lembut ni biasanya jauh lebih mahal upahnya...kan?

berpeluh-peluh nak memotongnya!

YAN said...

Emm... betul tu Normi.. dah tu kene buat dengan suasana yang aman gitu..