10/10/08

Bibik oh Bibik

Girang walau demam....
Yan wat report kat sini...


Yan : Bibik ni ... Kenapa tak call2 kite?

Mr. Hubby : A'ah la yang ... Cuba call?

Yan : Nape tak ble call ni? Cemane nak tau die kat mane? dah sampai lum?

..........................


Kalau u all sume nak tau... Bibik Yan dah pergi tak kembali... Kalau meninggal, Innalillah... tapi die LARI.... Sabo jela.... Bengang betul Yan.. Ceritanya begini... Kami kasik die bercuti selama 2 hari ... Patutnya die balik hari Ahad.. Tapi sampai malam kami tunggu die tak balik2... Yan tengok almari die masih penuh dengan baju... begitu juga kasut dan beg... Tapi , Yan hanya tengok tak pegang dan periksa

Hari Isnin, kami mengadu pada Agent... Agent nasihatkan tunggu 1 hari lagi... Mungkin die nak cuti lebih...

Selasa, Yan terpaksa amik EL sebab Imran demam dan Ammar takde siapa nak tolong jaga (Mama ade pemeriksaan rutin kat Hospital Klang) Agent telah maklumkan pada pihak Imigresen untuk menyekat die sekiranya die cuba keluar dari Malaysia...

Rabu, Yan & Mr. Hubby buat laporan polis untuk membatalkan permit dan sekiranya berlaku apa-apa pada die , kami tidak akan bertanggungjawab..

Khamis, Yan selongkar almari die dan jumpa beg yang Yan sangka kosong telah siap berisi pakaian... Barulah Yan dapat kaitkan dengan perangai Bibik yang pelik sebelum kami menghantar die ke Bus Station...

Flash back.....


Masa Yan nak mandi, Yan perasan Bibik sambil kelek Ammar berdiri depan pintu belakang... Die bukak pintu belakang... Yan tak syak lagi... Masa Yan mandi, Yan dengar bunyi kunci rumah dan bunyi orang bukak pintu dan grill.. Lepas Yan habis mandi Yan mintak Mr. Hubby periksa pintu belakang ... (Mr. hubby lupa nak bagitau kat Yan... Die ingat dah bagitau...) Pintu tu tak berkunci...

Adoiya.... Kenapa la Mr. Hubby tak bagitau? Yan agak bengang dengan die masa dapat tau... dah telambat... Kalau die bagitau masa tu, Yan mesti dah soal bibik kenapa die buat macam tu... Mr. Hubby boleh pulak blur... dan ingat die dah bagitau Yan? Tapi semua dah berlaku... Sehingga hari ini... semasa post ini di taip dan di publish pada umum...Masih belum ade apa-apa berita...


Bibik tidak membawa sebarang dokumen perjalanan... Hanya membawa duit .. Yan tak tau ape yang telah terjadi pada die... Mungkin telah ditangkap pihak berkuasa (kerana tiada dokumen pengenalan diri) Mungkin telah selamat naik tongkang HARAM ... Mungkin masih selamat berselindung .. Yan tak tau...

Kalaupun die masih berada di sini, dan telah ditangkap, Yan tidak akan ambil die semula... Kerana die telah mengkhianati kepercayaan kami sekeluarga... Sekali die buat ... mesti die akan buat lagi... Ini adalah pengalaman yang Yan terima pertama kali mengambil PEMBANTU RUMAH...
WAJARKAH die mengkhianati Kami setelah kami bertolak ansur dengan die dalam banyak perkara? Sesungguhnya Yan dapat simpulkan... Kalau ade rakan2 yang nak amik Pembantu, JANGAN BAGI MUKA LANGSUNG , JANGAN KESIAN KAT DIE, JANGAN PERCAYA SANGAT, JANGAN LAYAN MACAM KELUARGA, LAYAN DIE SEBAGAI PEMBANTU RUMAH, JANGAN BAGI DIE BERHUBUNG DENGAN ORANG LUAR..

MEREKA SUKA MENGAMBIL KESEMPATAN DI ATAS KEBAIKAN MAJIKAN

ALAHAMDULILLAH... ade hikmah disebalik apa yang terjadi... Yan bersyukur die tidak meninggalkan Ammar keseorangan di rumah .. Die tidak mengambil apa-apa barang Yan sekeluarga ... Die tidak mengapa-apakan anak-anak Yan semasa die jaga...

Terima kasih kepada die yang telah 5 bulan membantu Yan mengurus kerja rumah dan menjaga anak Yan (ADIK) .. Terima kasih kerana pergi kerana sekarang anak Yan dah boleh menerima orang lain ... Terima kasih juga kerana situasi ini mengeratkan ikatan Yan dan Dedek...

So, life must go on... Tak tau la ape step lepas ni... cuma Yan akan hantar semua pakaian die ke rumah Agent... terpulang pada agent.. Anak2 Yan sekarang tengah demam... Dedek paling teruk sebab die juga batuk dan selsema... Imran demam juga ... bertambah merengek lah mereka ... Yan sering tak cukup tidur sebab Dedek bila batuk (mungkin sakit tekak sangat) die menangis ... Ambil masa gak nak redakan tangisan die...

Thanks to Mr. Hubby yang membantu... Sekarang kerja rumah Yan buat malam hari... kengkadang Yan penat sangat, tangguh esoknye... Lama-lama Yan biasa lah kan... Cuma sekarang susah sebab anak2 tengah demam... Kalau tak , mesti diorg okay punye...











8 comments:

fuadnis said...

yayan,
soryla aku nk tanya..dr dulu lg aku asik dgr ttg pembantu rumah yg bermasalah..sampai tahap membunuh!tapi aku heran gak ko masih ade kpercayaan gunekan khidmat pembantu rumah..mujur die tak bawak larik ammar..klu aku la mesti tak senang duduk bila g keje..risau!!so..pe jadik pasni??carik pembantu rumah lain??

tunfrida said...

eiii dah dapat ku agak alkisahnya.
banyak dah berlaku gini. kalau dapat yang betul2 ikhlas syukur alhamdulillah, tp bila terkena yg gini yg susahnya.

apa2 pun yan, bersyukur krn ko yg hantar dia g bus stand. dia tidak bawak lari ammar, tidak mencuri barangan berharga atau bikin onar lainn yg tak dpt difikirkan.

pengalamn kak ipar aku, anak kecil ditinggal sorang dirumah, bila balik keje sedih & shock tgk anak melalak bergelumang tahi dalam baby cot. tak tahu brp lama ditinggalkan, mujur anak tu idup lagi...katalah anak tu terjatuh dari cot tu cemana?

satu lagi kisah lain, baru 3bulan keje, ilang pulak. siasat pnya siasat, kena hasut ngan maid jiran sewaktu ulang-alik hantar anak bos ke tadika. maid jiran tu upernye 'kaki' agent, hasut dgn offer gaji lebih tinggi kat tmpt lain. dan dia pulak tak faham kenapa dah 3 bulan keje masih belum terima gaji...

dan ada juga kes, diorg ni ingat diorg mai mesia ni keje ngan bapak menteri...artis popular...tau2 keje ngan kita org biasa...frust nonggeng la gaknya. ada jgak yg homesick.

tak kurang pulak yyg memang baik & ikhlas, bertahun-tahun kekal. macam kak ipar aku gak. setahu aku dah dekat seploh tahun bibik tu ngan dia, smpai disuruh balik bercuti pun tak moh. rezki memasing la...

kalau yg melekat sgt ngan bibik pun payah yan...dah la diasuh bibik, makan disuap bibik, tido pun ngan bibik. sudahnya, apa hal pun seme cari bibik. esok dia ingat bibik tu mak dia (kes mak apak sibuk kerja la ni). muka anak pun saling tak tumpak rupa bibik..haaaii.. payah gak tuu...

sori yan aku ngomel macam nulis di laman sendiri plak. panjang plak cetusan arini...

inilah susahnya, di mesia ni, majikan liat nak sediakan nursery untuk kebajikan pekerja. kalau di UK esp., itu adalah keperluan yg jadi tanggungjawab majikan. blom lagi cuti bersalin yg smpai menjangkau lebih setahun supaya kita dpt ngasuh anak kita dgn baik diawal usianya. diberinya elaun lagi. terpaksalah kita disini percaya pd orang asing. rakyat tempatan pulak memandang kerja ngasuh anak ni tak 'kelless'. ada pun yang buat nursery sendiri, tak berlesen pulak..apa-apa hal kita jugak tanggung risiko sendiri...

anyway yan, percayalah ada hikmah disebalik kejadian macam yg yan sendiri katakan. kita lihat sahajalah kemudiannya nanti, k. banyak-banyak sabar, dan tenang-tenang selalu. insyaAllah, senang laa segala urusan sikit hari lagi.

yayan said...

Anis,
Aku terpaksa... Aku sangka, dengan bertoleransi die akan kerja dengan lebih baik dan senang hati... rupa2nya.. Dia tak suka jaga budak.. dok rumah... Kesian anak2nya yang ada di sana... Aku tinggalkan die dengan anak2 aku kat umah Mama masa aku g keje.. Jadi parents aku ble tengok2 kan die...Tak tau ape lepas ni... tengoklah keadaan

yayan said...

Normi,
Thanks ... Dah nasib nak jadi mcm ni... Sekarang aku dalam proses menyesuaikan diri semula.. Tido lewat bangun awal.. Harap2 aku dapat bertahan la..

DYLA said...

yan,
ish bibik tu dtg negara org keje la elok2.. nak keje mcm ne lagi..
mmg la bibik ni asda yg baik ada yg mcm ni la...

yayan said...

Dell,
Kalau aku tau, dah lama aku sekeh2 kepala die bile die wat silap dulu... keh keh

gee ryder said...

ntah² bibik tu dh selmt karam dgn tongkang haram aritu kot...

aduh apeke hal la indon² ni..xguna tul..

yayan said...

Gee,
Ntahlah.. Yan masih tunggu khabar daripada pihak berkuasa... Semoga Allah beri petunjuk kat die..