10/31/08

Tasik Maninjau






Ade kisah untuk Tasik ini ... Tapi tak taula betul ke tak.. Biasala... Kisah sumpah- sumpah ni ... Nak cerita ke? panjangla .. Zaman dulu kala, ada 9 adik beradik lelaki semuanya... dan ade satu keluarga lagi ade sorang anak perempuan... Diorg selalu main-main sama.. Nak jadi cerita, yg anak pompuan (tak ingat nama) ni suka kat no.9 ... Bila yang lapan beradik lain tu tau, diorang marah... (jeles la tu...) Sehingga meningkat besar, diorang ni masih lagi berkawan dan masuk hutan bersama-sama... Disebabkan hasad dengki dan sakit hati 8 beradik tu dah fitnah No.9 ngan budak pompuan tu ade wat bende tak elok ... Jadik, bila orang kampung tau, diorg nak hukumla budak 2 orang tu... Hukumannya ... ala2 buang daerah la gitu... Yang No.9 ni sedihla... Die pun dengan shahdunye berkata .." Ya Allah, sekiranya ternyata apa yang abang2 ku katakan itu fitnah, kau jadikanlah mereka penunggu tasik ini..." Dan jadilah abang2 nya penunggu tasik...Yan tak pasti... Jadi ikan rasanya... Dan tourist guide tu kata, kadang-kadang orang kat situ boleh nampak ade orang melambai2 dari tasik tu... Rombongan kami hanya tengok tasik dari atas bukit tu... Boleh kalau nak g dekat, tapi kene lalu 44 kelok(jalan berliku) untuk sampai... Dan ikut pengalaman agent, ramai yang akan muntah2 dan pening bila sampai bawah... Jadik.. Tak sanggup beb... Sebab.... Lepas ni kitorang nak SHOPPING....

2 comments:

tunfrida said...

masyaAllah, cantiknyaa pemandangan.
aku belum pernah sampai ke sumatera lagi setakat ni...

yayan said...

Memang cantik... Sesekali pergilah bercuti...