8/26/08

Ammar oh Ammar


Anak Yan Ammar macam tak berapa sihat... Pasai ape? Malam2 die tido tak lena... Sekejap2 merengek... Buatkan susu tak nak lak die minum... Adoi... Ngantuk nye bile g keje... Akibatnye Yan ble tetido masa tunggu kerja konkrit Jumaat lepas.. Rupa2nya.. baru perasan die nak tumbuh gigi baru... sebelah gigi kacip Arnab die tu... Patutlah takde selera makan.... Kesian Ammar... Lagi satu, gigi die yg 2 batang tu macam berkerak... bile kitorg cuba bersihkan, bendalah tu tak ble kikis pun... Mr. hubby kate, itu petanda Ammar terlebih Kalsium.. Sebab dulu kawan die pun ade macam tu..Ye ke kengkawan?

12 comments:

~dyla~ said...

tak tau la plak yan terlebih kalsium jadi cenggitu...

tunfrida said...

me either, not sure bout that.

MHI dah tak heran ngan berus gigi kartun, berkenan hak kita pula. pastu, lagak macam org besar, nak gak ubat gigi kita. kepedasan, langsung tak nak pegang toothbrush lagi. udahnya, aku kena bersihkan ngan kain tiap hari.

psst: Ammar look sooo cute!

yayan said...

Normi,
Heheh..Nasibla si Abang tu masih nk berus gigi die... Si adik ni pantang org letak tangan kat mulut nak menggigit je.. tapi ku usahakan jugak

psst: Tengok Mama die la kan? kan?

Noor Saliza said...

hmm.. same kes ngan aqeel.. tanye dr, dr kate tunggu je la gigi tu gugur.. kekeke.. + dr kate tu gula.. dlm susu bdk pun ade gula gak skit.. tu yg kene cuci @ kasik minum air masak sblm tdo.. xpe.. yan cuci hari2.. insyaAllah ilang.. ;)

yayan said...

East,
Ye ke? Tah mane la Mr. Hubby dapat fakta tu... Auta tul...muahaha..

teman said...

hi yan..
agak lama menyepi..sibuk buat kuih?
Teman nak ucapkan selamat menyambut ramadhan al-mubarak serta selamat berpuasa.semoga mendapat keberkatan di bulan yg mulia ini..
p/s:yan,mkn pil family plan jenama apa..yasmin;noriday or pancut luar?? & etc..hehe..teman tgh survey

tunfrida said...

Yayan, thank you for the birthday & ramadhan wishes u text me yesterday.
selamat berpuasa ya!
cepat la updet! heheh

yayan said...

Teman,
Yan memang macam ni.. bila tak bz, ade la update.. bila tiba masa banyak kene g site, Yan tak dapat update dan lawat blog kawan2.. Anyway Teman takde blog ke? ble la Yan jenguk2....
Pasal family planning yan sekarang ambil injection depo 3 bulan sekali.. sebelum ni makan pil mavelon.. Tu yang badan berisi sket..

yayan said...

Normi,
Selamat berpuasa juga.. takde ape nak update sgt .. Cuma... Menu berbuka je kot..

teman said...

hmm yan,
nak masak apa harini? teman dah tak tahu nak masak apa..bosan.
mana menu berbuka pose? xnak pening kpala buka je kat rumah mama yan habis citer..yan dok mana?
teman nengok gambar yan kat eye on malaysia mcm best pulak..so sabtu lepas teman pun pi la..mula2 tu kecut perut gak..masuk round ke 2 &seterusnya ok la..cuaca panas terik..nasib dlm gondolatu ada aircond.kalau tak jadi ikan kering dlmtu.

tunfrida said...

Yan, here is some info on the most common teeth problems (ref: what to expect -the toddler years)

DENTAL CARIES
is a tooth decay.

most children is susceptible. some individuals are particularly susceptible, while others seem to inherit teeth that are resistent to caries.

sign and symptoms: tooth decay -characterized by brown or black spots and eventually pain, in teeth.

Causes: the acid produced by the action of naturally occuring bacteria in the mouth on sugars and starches eats into the tooth enamel, beginning the decay process.

Treatment: prevention is the best. once cavities are formed, they should be cleaned out and filled by the dentist as soon as possible.

aku rasa, mungkin itu yang dialami ammar. what east suggest is a good practice. aku pun worry gak ngan gigi MHI ni... dah nampak tanda2 ke'emas'an. heh

yayan said...

Normi,
Thanks for the info..