8/11/08

Jalan2 Cari Apa?


Adoiya.. Minggu ni Yan ade satu tujuan yang tekad... Nak carik sesuatu.. Yang boleh memuaskan hati Yan... Insyaallah.. Tapi rasenye Pn. Normi dah tau ape bendenye tu ... Normi, Yan dah beli dah... tak sabarnye nak bereksperimentasi...

Tapi Yan beli yang kecik je... dulu Mr. Hubby dah belikan Micro-Oven ELBA 20+Liter... Mahal gak... Tapi rupa2nya Yan dah tersilap.. Yang tu untuk panas2kan blela kot.. Yan tukar plak ngan Mamanye.. AOWA 25Liter .. Disebabkan terlalu banyak function kat operation part tu, Yan pun pening2 lalat... Mama punye lak Micro Convection oven.. Ha... kau.. Banyak nau lalu Yan dah ala2 rosakkan... tapi diam je.. ade lagi kat umah tu.. jadi perhiasan... Disebabkan banyak sangat resepi kek yang kene bakar2 so, Yan pun macam boring lah kan tak dapat buat...
Bodek2 Mr. Hubby, dapat gak bli yang kat atas tu... Okla kan.. Janji Yan puas hati.. Thanks to Pn. Normi yang bersedia memberi pendapat ketika diperlukan..
ok.. nantikan upload seterusnya untuk eksperimen2 lain...

7 comments:

tunfrida said...

waaahh... dah dapat dah ek?
sama ngan aku punya yan, tapi model lain. sekarang pakai yang kecik2 dulu, simple2 asalkan eksperimen menjadi, esok2 baru tukar besar sket. aku dok suvey zanussi. ada kuasa turbo jet..tp model lama. dalam rm1k plus.

dah dirasuk semangat kue raya ye yan?

psst: aku ni dok hunting stand mixer.

yayan said...

Normi,
Zanussi memang best... aku dah tengok.. gagah sungguh segagah harganye.. hehe... untuk yang rajin memasak, okla kan...

chugie said...

yan & normi,

Aku ni mmg bukan tangan buat segala jenis kek kot. Penah dolu2 mase semangat nk belajar buat kek n biskut aku gune oven ni, tp sume yg aku buat hangus atau dengan kate name lainnye 'HANCUS'!! so lepas dr kejadian tu, akak aku nshtkan aku utk try buat kek yg gune kukus je.. so alhamdulillah penah sekali jadi. Pastu aku dh x buat2 dah kek tu hahaha..

p/s: tunggu aura semangat nk buat kek dtg kembali nnti ekekeke

yayan said...

Suzi,
Takpe... usaha tangga kejayaan ...aku pun dulu pernah selalu gak fail wat kek... Tapi skrg ok dah kot...tapi yg simple2 la...

tunfrida said...

chugie,
aku TAK TAHU memasak langsung before kahwin. setiap kali nak mmasak, skit2 tanya mak pastu pasni...apa lagi...tengok & selak buku/majalah. lama2 pikir eih tak leh jadi ni, sebabnya, aku sangat suka makan dan mencuba citarasa baru.

rite after school, then ada masa skit during uni days, aku blajar itu ini, start buat kue raya sendiri (boleh berniaga lagi), buat kuih2 melayu yg digemari...dan minat tu bercambah sampai sekarang.

usaha ko blaja kek kukus harus dipuji sebab setidaknya dapat berfikir inisiatif lain selain guna oven. tapi janganla setop...hihihi esok2 boleh buatkan untuk aku dan kawan2 lain.
semoga semangat nak buat kek datang membuak2 lepas ni...eheemm...nak2 plak bila dah ada mangsa utk jadi taster.

chugie said...

normi, tester mmg ramai kt umah ni. yg komplen pn ape kurangnye.. walaupun kek tu dh jd, de je tukang komplen yg x bergaji nk bg pendapat ttg kek yg aku buat tu ekekek..

p/s: aku lebih suke masak lauk pauk dr buat kek2 n biskut ni. LUV TO COOK N EAT!!

tunfrida said...

chugie, komplen tu biasala, kita sebagai cook kena terima. tapi kalau dah banyaaak sangat komplen, suruh depa buat mai...
kita merajuk tak buat langsung baru depa tau. hihihi